Истанбул

Истанбул

Цени от BGN

  istanbu9 istanbul2 istanbul7 istanbul8 istanbul11 istanbul12

  GENERAL INFORMATION ABOUT TOUR

  Истанбул (İstanbul) е разположен от двете страни на Босфора. С небе, обсипано с куполи и минарета, Истанбул е един от истински романтичните градове. Историята му датира назад във времето, като започнем от Византия и водещото му място в Османската империя до днес, когато е най-големият град в Турция и нейно културно средище. В този огромен град можете да се разхождате по същите улици, където са минавали кръстоносците и еничарите, да се възхищавате на джамиите, да надникнете в султанския харем или да се пазарите на Капалъ чаршия.

  Лесно е да се загубите в историята на Истанбул, но модерен Истанбул, от своя страна, е един кипящ метрополис, така че има какво да видите и от него. Търговията е от световна класа, а нощният живот около площад Таксим продължава до ранни зори. И въпреки че Истанбул не е столица, той е културният и бизнес център на страната, откъдето започват всички нови тенденции.

  Градът е разположен и в Европа, и в Азия. Една разходка около джамията Султанахмет (известна още като Синята джамия), площад Таксим, музеите и Капалъ чаршия, ще ви пренесе както в историята на града, така и в неговия ежедневен живот. Модерен Истанбул е от азиатската страна на моста Галата – в квартал Бейоглу, около площад Таксим и в северните предградия, където може да намерите добри ресторанти и магазини. В азиатската част на Истанбул туризмът не е навлязъл толкова и ако имате време, разходете се там, за да видите едно различно лице на града. Трафикът между двата континента е доста натоварен – фериботите по Босфора не спират, а опашката на Златния рог е постоянна. По крайбрежните улици има много кафенета, в които може да пийнете по чаша чай или турско кафе и да се любувате на гледката.

  Важна информация:

  Население: 13 млн. души

  Валута: Турска лира (TRY)

  Обменяйте пари само в обменните бюра и банките. По принцип в Истанбул свободно можете да пазарувате с американски долари или евро, но най-изгодно е да използвате турски лири, тъй като в противен случай обменният курс зависи само от продавача. Не обменяйте пари при случайно спрели ви на улицата хора.

  Работно време:  Официалното работното време на повечето магазини е 09:00 – 18:00 часа. Въпреки това някои магазини, особено в туристическата част, са отворени до полунощ.

  Интернет страници за Истанбул: www.istanbul.comwww.istanbultourist.comwww.istanbullife.orgwww.istanbulguide.net

  Спешен телефон:112

  Туристическа информация

  Туристическа информация има на летището, както и на централната жп гара. В много от музеите и туристическите забележителности се продава туристическа карта на историческата част на града.

  Здраве

  На прозорчетата на аптеките (на турски eczane) има адрес и телефон на дежурните от тях. Може да позвъните на телефон 111 за информация.

  Внимание! Водата от чешмата в Истанбул е силно хлорирана и не е подходяща за пиене. Купувайте минерална вода.

  Телефонни кодове

  Код на страната +90

  Код на областта: 0212

  Език: Официалният език е турски, но в туристическите райони сравнително лесно ще намерите хора,, които говорят английски (предимно млади хора).