Йерусалим

Йерусалим

Цени от BGN

  GENERAL INFORMATION ABOUT TOUR

  Йерусалим

  Йерусалим или Ерусалим (Jerusalim) е древен град в Близкия изток от ключово значение за юдейството, християнството и исляма.Съгласно конституцията на държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските автономни власти претендират Източен (Арабски) Йерусалим да стане тяхна столица. Повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив и затова техните посолства са в този град. Йерусалим е град в Израел, намиращ се на Иудейското плато, западно от Мъртво море. Население – 429 000 жители. Свързан е с пристанището Яфа чрез жп линия, дълга 87 км. Определя се като „свещен град“ за християни, юдеи и мюсюлмани. Първите данни за съществуването на Йерусалим се отнасят към средата на 2 век пр.н.е. Влиза в състава на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йевус, която Давид превзема през 1000 пр.н.е. и след като променя името й, прави от нея средище на еврейския народ през 1004 пр.н.е.. Неговият син Соломон построява великолепен храм, крепостни стени и дворец.

  Йерусалим е свещен място на три религии – християнство, юдеизъм и ислям, а в същото време е столица на Израел и най-голям град в страната. Златният град, както го наричат на иврит, е уникално място, където Iи и XXIи век се смесват, като всеки период запазва своята идентичност и пространство. Тук живописни старинни квартали са се сгушили под блестящите офис-кули и апартаменти. Трябва да го видите, за да повярвате.

  Йерусалим е голям и може да бъде разделен на няколко района.

  • Старият град и неговите стени са включени в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство. Това малко древно селище е дом на вярата на християни, евреи и мюсюлмани и наистина спира дъха на всеки човек.

   

  • Западен Йерусалим е еврейско-израелската част от града, позната още като Нов Йерусалим. Това е модерният, търговски център в града, където е фокусирано развитието на столицата от времето на постигането на  независимостта през 1948 г., до реунификацията на града със Шест дневната война през 1967 г.

   

  • Източен Йерусалим е дом предимно на арабското население.

   

  • Меа Шерим е района населяван предимно от православни евреи. Тук трябва да сте облечени консервативно. Кварталът изглежда като стар полски град от началото на 19и век.

   

  • Германската колония е квартал в Западен Йерусалим, югоизточно от центъра на града. Това е чудесно място да пиeте кафе или да седнете в някой ресторант. По тези улици може да чуете повече английски, отколкото иврит.

   

  • Ейн Керем е относително изолиран квартал в Западен Йерусалим, който е запазил атмосферата на селото. Заобиколен е от живописни хълмове, покрити с кипарисови и маслинови дръвчета. Тук живеят много скулптори, които са отворили многобройни галерии.  В района са построени няколко църкви, защото се смята, че тук е рожденото място на Йоан Кръстител.

  Важна информация:

  Население: 763 600 жители

  ВалутаИзраелски шекел

  Спешен телефон:
  Полиция: 100
  Бърза помощ: 101

  Какво трябва да знаете?

  Поща
  Израелските пощи работят между 08:00 и 12:00 и между 14:00 и 18:00 часа, от неделя до четвъртък.

  Телефонни кодове
  Код на страната:  02
  Код на областта: 972