Венеция / Venice

Венеция / Venice

Цени от BGN

  GENERAL INFORMATION ABOUT TOUR

  Венеция е град в Североизоточна Италия, център на областта Венето, пристанище на Адриатическо море с товарооборот над 20 млн. тона. Населението му е около 250 000 души към септември 2015 г.  Градът е разположен върху множество малки острови – около 118 на брой – в плитка лагуна на Адриатическо море, позната като Венецианската лагуна заема крайбрежието между устията на реките По и Пиаве.

  Символът на Венеция е крилат лъв, който фигурира на знамето и герба на града. Островната Венеция е морски курорт, център на международния туризъм със световно значение, място за провеждане на международни кинофестивали и художествени изложби. В градския транспорт са запазени традиционните за града гондоли и моторни лодки.

  Градът и лагуната са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, защото градът е уникален както в архитектурата на сградите, така и в основите на града. Венеция е построена върху дървени подпори (пилони). Заряди слягането на почвата и основите си Венеция е застрашена от постоянни наводнения.

  На Вашето внимание представяме няколко любопитни факти свързани с Венеция:

  • Венеция – 118 острова, 408 пешеходни моста, около 3000 улички, 170 канала, или всеки път, когато пресичате мост, вие минавате от един остров на друг. 72 местни моста са собственост на частни лица.

  • Венеция се посещава годишно от над 15 млн. туриста.
  • Венеция няма канализационна система. Битовите отпадъци се отичат в каналите и оттам в океана чрез приливите и отливите.

  • Много световноизвестни личности са родени във Венеция – Джакомо Казанова, композиторът Антонио Вивалди, изследователят Марко Поло.
  • Гондолите! Названието „гондола“ произлиза от гръцката дума „кунтела“, означаваща малка лодка. Гондолите се използват във Венеция повече от 10 века. Годишно се издават само 3-4 лиценза за управление на толкова известните лодки. За да получат свидетелство за гондолиер, кандидатите трябва да преминат курс на обучение, последван от строг изпит. Днес във Венеция има около 425 лицензирани гондоли. Според венецианското право само мъже, родени във Венеция имат възможност да станат гондолиери. Една гондола тежи приблизително 400 кг.

  • За политическата обстановка във Венеция най-лесно може да се разбере от символа на града – лъва на св. Марк. Когато градът е въвлечен във военен конфликт, в лъвската лапа се появява меч. В мирно време тя придържа отворена книга.

  • По най-тясната улица на Венеция е трудно да се разминат двама души, защото ширината на „Кале Вариско“ е само… 53 см.

  • За гондолиерите, обикалящи многобройните канали на града има специални пътни правила и знаци. Така например големите и малки моторни съдове трябва да се придържат към дясната страна на каналите, а ръчно управляемите – към лявата. И само на канала Рио Ново движението за всички е отляво.
  • Много венециански къщи стоят на дървени подпори, които не гният само заради това, че са направени от алпийска лиственица, която за разлика от другите типове дървесина не се бои от влагата.
  • Без значение какво е демографското статукво или нивото на безработица, във Венеция винаги работят точно 425 гондолиера – нито един повече, нито един по-малко. Щом някой от тях умре или излезе в пенсия, мястото му веднага се заема от млад приемник, а такива понякога чакат своята възможност с години.

  • В чест на Венеция е наречена и южноамериканската държава Венецуела. Когато испанският конкистадор Алонсо де Охеда стъпил на открития от Колумб бряг, построените на подпори домове на местното население, свързани помежду си с мостчета, много му напомнили за Венеция. Без да мисли много, той кръстил мястото „Малката Венеция“, което на испански звучи „Венецуела“.
  • В квартала Канареджо се намира прочутото венецианско гето. Някога изолиран от града район, в който е трябвало да живеят всички пристигнали във Венеция евреи. Това започнало от началото на XII-ти век и с малки прекъсвания продължило до 1866 г., когато портите на гетото били окончателно унищожени. През XV-ти век евреите в града станали толкова много, че в гетото започнали да строят така наречените венециански небостъргачи – жилищни кооперации с височина до 8 етажа.
  • Прелестният венециански фестивал всяка година се провежда преди началото на суровия 40-дневен пост. Задължителен атрибут на карнавала са маските, които служат за украшение. Някога те разрушавали социалните бариери и позволявали да общуват помежду си даже на хора, които в ежедневието дори не можели да се заговорят заради разлика в социалното положение.

  • Един от най-красивите мостове на Венеция – „Мостът на въздишките“, носи това име не заради срещите на влюбените двойки (най-разпространената версия), а заради близкия затвор. Окованите във вериги осъдени минавали по този мост и тежко въздишайки хвърляли последен поглед към любимия град.

  • Трудно е да наречем Венеция град с всички удобства. Така например по улиците и практически няма обществени тоалетни.
  • Може да се помисли, че такъв пълноводен град като Венеция не трябва да се бои от пожари. Само че водата от каналите тук може да се ползва само в крайни случаи. Солената вода, разбира се, спасява от огън, но пък разрушава стените на венецианските къщо и поврежда мебелите.
  • Венеция е един от най-безопасните градове в света – тук практически няма насилствени престъпления.
  • „Мъртвата лагуна“ на Венеция се намира край о. Торчело. Преди няколко столетия на острова се разразила епидемия от малария и повечето венецианци го напуснали. Днес там живеят само няколко десетки безстрашни рибари. Мястото продължава да се ползва със зловеща слава.
  • Много ценители твърдят, че най-вкусния сладолед на света е италианското джелато. А най-добре неговият аромат може да се усети в наситената с морски въздух атмосфера на Венеция – и то по залез.

  Най-романтичните неща, които можете да направите във Венеция

  Венеция е един от най-романтичните градове в Европа. Каналите с гондоли, храната, архитектурата и нежно блещукащите светлини са предпоставки за любов, романтични уикенди и естествено – сватби. Много звезди (и не само) избират именно този град, за да се венчаят, както наскоро направи Джордж Клуни. Ето и няколко съвета какво не трябва да пропускате да направите, докато сте във Венеция.

  Гондола за двама

  Това е задължително за всеки посетител на Венеция, особено ако е там с любимия човек. Просто изберете една гондола и се насладете на гледката, а защо не и с чаша Prosecco. Един от най-популярните и живописни маршрути е от Bacino Orseolo – точно на север от площад Сан Марко, преминаващ през тесните улички, преди да стигне до Канале Гранде. Ще се почувствате сякаш сте част от романтичен филм, заснет във Венеция.

  Разгледайте Дорсодуро (Dorsoduro)

  В непосредствена близост до Канале Гранде в квартал Dorsoduro, каналите и улиците се стесняват и градът се превръща в селце. Посетете магазините в тихите алеи и направете романтичен подарък на любимия човек. Изборът е голям, като ви препоръчваме подаръци, носещи духа на Венеция като венециански маски и стъкло Мурано.

  Отседнете в луксозния хотел Aman

  3

  Разкошният бутиков хотел (с 24 стаи) на Palazzo Papadopoli датира от 16-ти век и се намира на Канале Гранде. Хотелът предлага лукс и романтика в ресторантите си, спа центъра, терасата, която е прекрасна за наблюдение на поредния залез. В хотела има стая, известна като Alcova Tiepolo, в която таваните са изрисувани през 18 век от венецианския художник Giovanni Battista Tiepolo.

  Последвай стъпките на Казанова

  4

  Въпреки, че Казанова не се квалифицира като романтичен герой, докато сте във Венеция, защо да не посетите мястото, за което се твърди, че е било неговото любимо свърталище? Пийнете вино в Do Spade bar, в близост до моста Риалто, където той се е срещал със своите любовници.

  Късна разходка на Piazza San Marco

  Разходете се късно вечерта, когато туристите и гълъбите ги няма. Насладете се на светлината на уличните лампи, уникалната със своите сенки и шарки архитектура, както и блестящата вода на лагуната.

  Хапнете в Quadri

  6

  Пищна обстановка, класно обслужване и невероятен изглед към площада Сан Марко. Мястото е особено популярно за предложения за брак. Дали вие не сте следващите?

  Interpreti Veneziani

  7

  Отидете на представление на музикантите от Interpreti Veneziani, които свирят барокови произведения, включително Вивалди. В повечето случаи концертите се изпълняват вечерта пред църквата Сан Видал (San Vidal).

  Тайните градини на Венеция

  Oltre il Gardino е малък хотел, който е бил собственост на Алма Малер. Той се намира до малък канал, в непосредствена близост до църквата Frari и е едно уютно, приличащо на дом кътче, което спечели награда Travellers’ Choice® 2014 за най-романтично място.

  Насладете се на спокоен обяд в Il Ridotto

  Този малък ресторант е с капацитет само 18 души и е най-доброто място за венециански обяд, недалеч от Сан Марко. Ресторантът сервира виното в цветни стъклени чаши от стъкло Мурано и е идеално място за вашия романтичен уикенд.

  Изповядайте вечната любов в Sotoportego dei Preti

  Венеция е може би най-романтичният от всички градове в Италия, така че там са длъжни да имат много любовни легенди, свързани с града. Sotoportego dei Preti е малък проход между 2 къщи, където сякаш магически е издълбано сърце точно над входната арка. Ако сте влюбени, докоснете арката едновременно и любовта ви ще остане завинаги с вас. Ако пък сте самотна душа, протегнете ръка, докоснете сърцето и до една година вече ще сте намерили половинката си.